AS Smiltenes Piens
AS “Smiltenes piens” ir viens no lielākajiem pienu pārstrādājošajiem uzņēmumiem Latvijā ar vairāk nekā simts gadu ilgu vēsturi. “Smiltenes piens” zīmols ir atpazīstams gan Latvijā, gan ārvalstīs.
Uzņēmums ir piedzīvojis daudz izmaiņu vairāk nekā 110 gadu laikā, bet ir saglabājis savu uzņēmējdarbību, kas balstās uz produktu kvalitāti un ražošanas ekoloģiju.
Viena no “Smiltenes piens” misijām ir atbalstīt vietējos piena ražotājus, tāpēc izejvielas piena produktu ražošanai tiek iepirktas tikai no vietējiem lauksaimniekiem. Vairāk nekā 60 Latvijas piena lopkopības saimniecības sadarbojas ar “Smiltenes piens”.
Uzņēmuma produkti aktīvi tiek realizēti visā Latvijas teritorijā, un galvenie eksporta partneri ir tādas valstis kā Igaunija, Vācija, Izraēla un ASV.
Simbioze uzņēmumā
Pārtikas produktu ražošanas procesā vienmēr paliek atlikumi, kas uzņēmumam jāizmanto vai jāutilizē. “Smiltenes piena” tehnologi ilgu gadu darbības laikā ir izstrādājuši ražošanas blakusproduktu izmantošanas mehānismus.

Piena produktu ražošanas process sākas ar izejvielas – svaigpiena. Dienā “Smiltenes pienam” tiek piegādātas aptuveni 100 tonnas svaigpiena. Uzņēmuma piena pieņemšanā darbojas laboratorija, kas nepārtraukti pārbauda piegādātās izejvielas kvalitātes rādītājus, to starp arī organoleptiskās īpašības.
Pēc kvalitātes kontroles iziešanas, piens pa cauruļvadiem tiek sūknēts uz aparātu cehu, kur svaigpiens tiek seperēts, pasterizēts un novirzīts tālākai pārstrādei.
Lielu daļu no saražotajiem produktiem uzņēmums izmanto tālākajā ražošanas procesā. Piemēram, saldais krējums ir izejviela sviestam un biezpiena desertiem, biezpiens ir galvenā izejviela biezpiena desertiem, svaigajiem sieriem. Uzņēmumā pienu izmanto ne tikai skābā krējuma un biezpiena ražošanai, bet arī siera ražošanai. AS Smiltenes piens ir pazīstams ar sieriem – “Klasiskais” (iepriekš “Krievijas”), “Holandes” un “Latvijas”. Kopš 2005. gada uzņēmumā ražotajiem produktiem ir piešķirta Nacionālās pārtikas shēmas kvalitātes zīme “Zaļā karotīte”. Šī kvalitātes zīme ir piešķirta uzņēmuma ražotajiem sieriem, biezpieniem, skābajiem un saldajiem krējumiem, kā arī kausētajam sieram. Kopumā no piena uzņēmumā tiek ražoti vairāk nekā 250 produktu vienības.


Viens no galvenajiem problēmu faktoriem uzņēmumā ir flotāta rašanās notekūdeņu priekšattīrīšanas procesa rezultātā “Smiltenes piens” atrisināja šo problēmu, izmantojot simbiozi ar vietējo lauksaimniecības saimniecību. Uzņēmums noslēdza līgumu, ka šis atlikums, kas rodas notekūdeņu priekšattīrīšanas procesā, tiks novirzīts uz saimniecības bioreaktoru. Šī risinājuma ieguvumi ir gan uzņēmumam, gan lauksaimniecības saimniecībai, jo no attīrīšanas pārpalikuma fermentācijas procesā tiek ražota biogāze.
Uzņēmuma īpašs lepnums ir sūkalu pārstrāde – tiek pārstrādātas sūkalas, kas paliek pāri no siera ražošanas. “Smiltenes piens” tehnologi izstrādāja produktu “PIENA SPĒKS”. “PIENA SPĒKS” ir gards, spēcinošs un vitamīniem bagāts proteīna dzēriens ar ļoti zemu tauku saturu, kas nodrošina organismu ar nepieciešamajām olbaltumvielām un aminoskābēm. Sportisti un treneri to atzīst kā unikālu produktu, kas ideāli der gan starp ēdienreizēm, gan smagiem treniņiem..
Produkts īsā laikā pēc tā izstrādes kļuva ļoti populārs starp sportistiem. 2022. gadā uzņēmums realizēja vairāk nekā 43 tonnas šī produkta.


Lai minimizētu ietekmi uz vidi, uzņēmums “Smiltenes piens” modernizēja apkures katlus, nomainot kurināmo no koksnes šķeldas uz dabasgāzi, tādējādi samazinot emisijas gaisā par 5%. Tāpat apkures katlu modernizācija un pāreja uz dabasgāzi ļāva pilnībā likvidēt kvēpu emisijas, kas radušās, par kurināmo izmantojot šķeldu.
Šī modernizācija palīdzēja ne tikai samazināt emisijas, bet arī palielināja uzņēmuma energoefektivitāti.
Sociālais aspekts
“Smiltenes piens” aktīvi sadarbojas ar Latvijas izglītības un zinātniskajām iestādēm.
Regulāri “Smiltenes piens” rīko atklātas nodarbības Smiltenes pilsētas skolās un arī Rīgas augstskolās (RTU, LBTU). Nodarbībās skolēni kopā ar uzņēmuma pārstāvjiem mācās pielietot savas zināšanas praksē.